links

About

Ahola Production Design is een ervaren allround ontwerpbureau. Het gespecialiseerd in het ontwikkelen van decorontwerp voor televisie, live events en concerten. Daarnaast levert het maatwerk op het gebied van ruimtelijk ontwerp voor events, beurzen en online studio’s.

Fotografie, digitale bewerking in Adobe Creative Suite . 2D en 3D modulering  in VectorWorks.

Over Anne-Mari Ahola

‘Ik benader ruimtelijke beleving vanuit een artistieke invalshoek’

Decorontwerp had al vroeg mijn interesse en leidde tot de studiekeuze voor de opleiding theatervormgeving aan de Academie voor de Beeldende Kunsten in Maastricht. Daar leerde ik decor- en kostuumontwerp en studeerde cum laude af als master of arts.

Na mijn afstuderen kon ik als jong talent aan de slag bij het Nederlandse Omroep Productiebedrijf.  Later werkte ik als decorontwerper bij NOB Decor en Dutch View B.V. in Hilversum. Bij deze facilitaire productiebedrijven heb ik 11,5 jaar lang aan uiteenlopende en succesvolle televisieproducties zowel nationaal als internationaal meegewerkt. De ervaring opgedaan in die jaren is de sleutel voor het succes van mijn ontwerpbureau.

De prioriteit binnen mijn decorontwerpen ligt bij het uitwerken van de briefing tot een visueel geloofwaardig concept. Daarin komen alle disciplines samen, zoals licht, vorm, kleur en geluid. Uiteindelijk moet het concept uitvoerbaar zijn. Ik vind het belangrijk om bij een decorontwerp niet alleen te denken vanuit de technische mogelijkheden of de esthetische overwegingen. Juist een artistieke invalshoek kan een toegevoegde waarde geven aan een ruimtebeleving.

‘Mijn toekomst als decorontwerper ligt in het realiseren van authentieke ideeën.’

Door mijn 20 jaar ervaring heb ik de juiste expertise om de ruimte te kunnen ontwikkelen tot een succesvol decor vooral in deze snel veranderende markt. De veranderingen dagen me juist uit om met een frisse blik naar het ontwerp te blijven kijken en zo nodig aan te passen. Om de kennis up-to-date te houden en de trends te volgen, bezoek ik regelmatig de vakbeurzen en volg workshops op gebied van nieuwe media.

Naast de decorontwerpen heb ik expertise in beeldende kunsten met name in fotografie. Door deze multidisciplinaire aanpak en ervaring onderscheid ik mij van de meeste ontwerpers op gebied van decorontwerp.

Werkwijze

Ik bied een volledige ontwerppakket aan inclusief advies, decorontwerp, 3D visualisatie, technische tekenen, materialisatie, project management en creatief DTP-werk.

Omdat iedere opdracht uniek is, hanteer ik geen strakke, eenduidige werkwijze. Het ontwerptraject start met een briefing die richting geeft aan het creatief process. Na het spreken van de eerste indrukken en wensen kan ik in een inschatting aanleveren van de ontwerpkosten. Daarnaast ook alternatieven bieden die binnen het beschikbare budget passen.

Hierna volgt snel een offerte met heldere toelichting van de werkzaamheden en de uren gesplitst in drie faces: concept, voorlopig en definitief. Daarnaast op de offerte is ook een toelichting te vinden over de overige kosten, zoals reiskosten, administratieve, licenties stockfoto’s, printwerk et cetera. Na de goedkeuring van een offerte en het ondertekenen van een opdrachtbevestiging start ik met de werkzaamheden.

Tijdens het ontwerptraject heb ik regelmatig contact met de klant. Op die momenten bespreken we in hoeverre mijn ontwerpconcept nog steeds aansluit bij de briefing en visie van de klant. Ik denk graag mee bij het optimaliseren van de beoogde ruimtelijke beleving en bied oplossingen voor technische mogelijkheden. Verder heb ik oog voor detail en samenhang in zaken die in een ontwerptraject samenkomen. Alles moet kloppen en uiteindelijk leiden tot een ultieme beleving voor de bezoeker of de kijker en de tevredenheid van de klant.

Mochten er diensten gevraagd worden die buiten mijn expertise vallen, zoals experts op gebied van decorbouw, styling, licht, audio, interactieve communicatie of virtuele toepassingen, denk ik graag mee met het samenstellen van een creatief team door in contact te brengen met ervaren bedrijven en specialisten.

 

 

Download lookbook